Kyseisen hedelmän tulisuutta arvioidaan Scovillen asteikolla, mikä ilmoittaa jalapenon tulisuudeksi 3500 - 8000 yksikköä. Lainvalvonnassa käytettävä paprikasumutin ulostaa 0,5 - 5,3 miljoonaa Scovillen yksikköä ja itselleni nimenä tunnetuin chili Naga Morich liikkuu tulisuudessaan noin miljoonassa yksikössä. Joillekin kapsaisiinin eli chilipaprikoiden tulisuuden aiheuttajan nauttiminen tuottaa mielihyvää. Kyseistä ainetta käytetään myös lääketeollisuudessa kivunlievitystarkoitukseen.
Hurjimmat chilipaprikoiden nimeen vannovat alan harrastajat kilpailevat tuon tulisen ja helvetillisen mausteen Naga Morich´n syömisessä ihan MM-tasolla saakka. Kovimmat tulen sietäjät syövät puolessa tunnissa parisataa grammaa tulista herkkuansa ilmeiden vaihdellessa ilmeettömästä ilmeikkääseen ja äänen ininästä itkuun. Tulisten chilien syömisessä suurin nauttija taitaa kuitenkin olla se sivustaseuraaja, joka kokee ilosta sitä parhainta eli vahingoniloa.
Chilit eivät ole sitten mitään sukua "oikeille" pippureille ja kasvitieteellisesti paprika ei ole vihannes vaan marjahedelmä. Jalapenot kuuluvat chilien tulettomaan capsicum annuum -ryhmään, joita paprikoiksikin sanotaan. Chili ja paprika tarkoittavat kasvina kuitenkin lähes samaa asiaa, joskin chiliksi tai maustepaprikaksi sanotaan vain capsicum -suvun tulisimpia muotoja. Saadakseni asian ainakin omalta osaltani ymmärtämättömäksi niin sitten olisi vielä se turkinpippuri, mikä esiintyy niin puhekielessä kuin karkkipusseissakin, mutta on chilin synonyymina kuulemani mukaan jo mennen talven lumia.
Itse nautin eilen purkillisen jalapenoa eli liki tuletonta paprikahedelmää ja ihan vaan lääkkeeksi - tulettomuudesta huolimatta lääke toimi ja obstipaatiosta ei ole tietoakaan.
Käyttämäni jalapenon kirjoitusasu on virheellinen, valokuva onneton ja käsitykseni chilistä, paprikasta, maustepaprikasta, jalapenosta, kapsaisiinistä sekä capsicumista äärimmäisen vajavaista, joten pahoitellen sekä
kepeillä ja hyvillä mielin jalapenoa mutustellen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti